Τάρτα λεμονιού με μαρέγκα

Συστατικά

  • 115 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ζωικό λίπος
  • 15ml ψιλή ζάχαρη
  • 15 ml  παγωμένο νερό

Για την γέμιση:

  • 3 μεγάλους κρόκους
  • 2 κουταλιές ψιλή ζάχαρη
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 25 γρ. ψίχουλα από φρέσκο λευκό ψωμί
  • 250 ml γάλα

Για την μαρέγκα:

  • 3 μεγάλα ασπράδια
  • 115 γρ. ψιλή ζάχαρη

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ενα μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο, το λίπος και το τρίβουμε με τα δάχτυλα μας ώσπου να μοιάζει με ψίχουλα. Ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό και ζυμώνουμε. Ανοίγουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την στρώνουμε σε φόρμα για τάρτες 21 εκ. Την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Για την γέμιση:

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ενα μπολ, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε 1 ώρα να αναμειχθούν τα αρώματά τους. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Χτυπάμε το μείγμα της γέμισης να γίνει λείο και το ρίχνουμε σε μια κρύα βάση για τάρτες. Ψήνουμε 20 λεπτά ή ώσπου να πήξει και να χρυσίσει η ζύμη. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει 30 λεπτά περίπου ή ώσπου η γέμιση να κάνει μία κρούστα στην επιφάνεια. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.

Για την μαρέγκα:

Χτυπάμε τα ασπράδια σε καθαρό μπολ και προσθέτουμε την ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα ώσπου να γίνει μια γυαλιστερή μαρέγκα. Απλώνουμε την μαρέγκα πάνω στην κρύα κρέμα λεμονιού, προσέχοντας να απλωθεί ως τις άκρες της ζύμης και αακατεύουμε την μαρέγκα ελαφρώς με το πιρούνι για να φτιάξουμε λοφάκια.

Ψήνουμε την τάρτα για 20-25 λεπτά ή ώσπου η μαρέγκα να γίνει τραγανή και να πάρει ένα χρυσό χρώμα και την αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα 10 λεπτά προτού σερβίρουμε.



Αρχή της σελίδας