Panettone - Γλυκό ψωμί

Συστατικά

  • 50 γρ. μαγιά
  • 40 γρ. χλιαρό νερό
  • 600 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 5 αυγά
  • 200 γρ. βούτυρο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 400 γρ. σταφίδες (ή διάφορα ξερά φρούτα)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι (περίπου 100 γρ.) μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά ζύμη. Σκεπάζουμε αυτή τη ζύμη για 30 λεπτά. Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και προσθέτουμε και τη ζύμη. Ζυμώνουμε με το χέρι για αρκετή ώρα ή στο μίξερ μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από το σκεύος. Αφήνουμε τη ζύμη αυτή για 8 ώρες σκεπασμένη σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν την τοποθετούμε σε μια φόρμα κυλινδρική (της μπόμπας) και την αφήνουμε άλλες 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220° C για 50 λεπτά. Ξεφορμάρουμε αμέσως και πριν κόψουμε το panettone το αφήνουμε για 12 ώρες.

Συνοδεύεται με

Σερβίρουμε με κρεμ ανγλαίζ.

Αρχή της σελίδας