Μπουγάτσα Σερραϊκή

Συστατικά

  • 800 γρ. αλεύρι φύλλου (δυνατό για φύλλο κρούστας)
  • 200 γρ. αλεύρι μαλακό 70% ζαχ/κής
  • 25 γρ. αλάτι
  • 80 γρ. μαγειρικό λίπος
  • 550 γρ. νερό

Για τη παρασκευή της κρέμας:

  • 1000 γρ. γάλα ή νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψηλό
  • 50 γρ. βούτυρο γάλακτος

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε στο μίξερ με το γάντζο όλα τα υλικά μαζί πολύ καλά. Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια 250-300 γρ. Με δύο μπαλάκια των 250-300 γρ. ζύμης κάνουμε 6 μερίδες μπουγάτσα. Τα βουτυρώνουμε με μαγειρικό λίπος και τα ξεκουράζουμε για περίπου 45 λεπτά ανά δύο, το ένα πάνω στο άλλο. Ανοίγουμε τα μπαλάκια ανά δύο, σε φύλλο λίγο με τον πλάστη και μετά ανοίγουμε φύλλο πεταχτό στον αέρα και σε διαστάσεις 1 μέτρο επί 1,5 μέτρο. Τραβάμε τις άκρες με προσοχή κολλώντας τες στις άκρες του πάγκου περιμετρικά. Αλείφουμε με φυτικό λίπος ελαφρώς την επιφάνεια του φύλλου και κατά αραιά διαστήματα. Διπλώνουμε το φύλλο στα 4 και τοποθετούμε την κρέμα απλωμένη στο κέντρο. Περικλείνουμε την κρέμα με το φύλλο, ξεκουράζουμε από 2 ώρες έως μία νύχτα και ψήνουμε στους 180°C.

Για τη παρασκευή της κρέμας:

Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη στη φωτιά και πριν βράσει, ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε να βράζουμε, μέχρι να πήξει η κρέμα. Προσθέτουμε το βούτυρο γάλακτος, κρυώνουμε και γεμίζουμε μπουγάτσες.


Αρχή της σελίδας