Μπαμπάδες

Συστατικά

  • 1300 γρ. αλεύρι δυνατό 55%
  • 10 αυγά
  • 70 γρ. νωπή μαγιά
  • 600 γρ. νερό χλιαρό
  • 100 γρ. βούτυρο νωπό λιωμένο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 15 γρ. αλάτι

Εκτέλεση

Δουλεύουμε με το γάντζο στο μίξερ και στην 1η-2η ταχύτητα όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και το αλάτι. Μετά από λίγα λεπτά προσθέτουμε και αυτά. Χτυπάμε δυνατά τη ζύμη με το γάντζο στην 2η ταχύτητα. Τοποθετούμε το μείγμα σε λεκάνη αλευρωμένη και το αφήνουμε στη στόφα για μισή ώρα περίπου. Κόβουμε τη ζύμη με το κουτάλι, όπως τους λουκουμάδες, και τοποθετούμε σε φόρμες βουτυρωμένες και αλευρωμένες. Τοποθετούμε τις φόρμες στη στόφα. Μόλις καλύψουν κατά το φούσκωμα τα 2/3 της φόρμας, ψήνουμε στους 170°C για περίπου 40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας. Ξεφορμάρουμε τους μπαμπάδες και κρυώνουμε. Εχουμε σιρόπι 23° γράδων επάνω στη φωτιά που σιγοβράζει. Ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι μερικά κομμάτια, ώστε το σγουρό μέρος να είναι προς τα κάτω. Βοηθάμε με την κουτάλα να ρουφήξουν σιρόπι. Αναποδογυρίζουμε τους μπαμπάδες έναν-έναν και συνεχίζουμε το σιρόπιασμα, μέχρι να βουλιάξουν. Βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε σχάρα για να στραγγίζουν, κρυώνουμε και ποτίζουμε με ρούμι. Σχίζουμε τους μπαμπάδες λοξά, γλασάρουμε από πάνω με μαρμελάδα βρασμένη ή ζελέ κρύο και γαρνίρουμε με σαντιγύ.

Αρχή της σελίδας