Μοσχοπούγγια με φύλλο

Προέλευση: Ρόδος

Συστατικά

Για την ζύμη:

  • 1 κιλο αλεύρι
  • 3/4 του φλιτζανιου λάδι
  • 1 φλιτζάνι σταχτόνερο
  • αλάτι

Για την γέμιση:

  • 1 κιλο αμύγδαλόψιχα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 μοσχοκάρυδα στον τρίφτη
  • 1 1/2 φλιτζάνι παξιμάδι κοπανισμένο
  • ανθόνερο
  • 1 κιλο ζάχαρη άχνη για το τύλιγμα

Εκτέλεση

Ζεματάμε, ξεφλουδίζουμε και στεγνώνουμε με μια καθαρή πετσέτα την αμυγδαλόψιχα. Την ψιλοκοπανίζουμε, την βάζουμε σε λεκάνη, προσθέτουμε το παξιμάδι, την ζάχαρη, τα μοσχοκάρυδα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε ανθόνερο λίγο-λίγο, όσο χρειάζεται να ανακατευτούν η αμυγδαλόψιχα με το παξιμάδι. Βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε λεκάνη, προσθέτουμε το λάδι και τρίβουμε με τις παλάμες μας. Ανοίγουμε στην μέση λακκούβα, ρίχνουμε το σταχτόνερο και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε, αν χρειαστεί, και άλλο ή νερό.Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ σφικτή, για να εχουμε καλύτερο φύλλο στο άνοιγμα. Αν είναι μαλακή, προσθέτουμε αλεύρι στα άνοιγμα του φύλλου. Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης και με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλο πολύ λεπτό πάνω στο σινί ή στο τραπέζι. Είναι έτοιμο, όταν το φυσούμε και ανασηκώνεται. Βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας γέμιση στην άκρη τού φύλλου, διπλώνουμε στο μέρος που είναι η γέμιση και κόβουμε με ένα ποτήρι σε σχήμα μισοφέγγαρου, τοποθετόντας το ποτήρι μισό πάνω στο φύλλο και μισό έξω. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, ώσπου να τελειώσει το φύλλο και το βάζουμε στο ταψί το ένα κοντά στο άλλο. Δεν φουσκώνουν, γι' αυτό και δεν έχουν φόβο να κολλήσουν μεταξύ τους. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1/4 της ώρας ίσα-ίσα να ψηθεί η ζύμη, χωρίς να τα αφήσουμε να ροδίσουν. Βάζουμε σε βαθύ πιάτο ανθόνερο, βουτάμε ένα-ένα τα μοσχοπούγγια στο ανθόνερο, τα τινάζουμε και αμέσως τα τυλίγουμε σε ζάχαρη άχνη. Με τα δυό μας χέρια πιέζουμε την ζάχαρη να κολλήσει και τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα. Κοσκινίζουμε πάλι ζάχαρη άχνη από πάνω και αφήνουμε όλη την νύχτα να στεγνώσουν.

Αρχή της σελίδας