Makroudh - Χουρμαδόπιχα

Συστατικά

  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ. χουρμάδες απύρηνοι
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 /4 κουταλιού κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • λάδι για τηγάνι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • χυμός από 1 λεμόνι και ξύσμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε το σιμιγδάλι με 5 κουταλιές από το ελαιόλαδο, το αλάτι και ελάχιστο χλιαρό νερό έτσι ώστε να σχηματιστεί μία σφιχτή ζύμη. Αφήνουμε 15 λεπτά να ξεκουραστεί, ξαναζυμώνουμε και αφήνουμε για μισή ώρα ακόμη. Στο μπλέντερ χτυπάμε τους χουρμάδες με τη μία κουταλιά ελαιόλαδο και την κανέλα μέχρι να σχηματιστεί μια μάζα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο 1,5 χιλ. περίπου και την κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια. Στο κέντρο κάθε κομματιού τοποθετούμε λίγο από το μείγμα του χουρμά και σκεπάζουμε με ένα άλλο στρογγυλό κομμάτι από τη ζύμη. Πιέζουμε τα 2 κομμάτι περιφερειακά έτσι ώστε να κολλήσουν και με την παλάμη μας πιέζουμε κάθε πιτάκι στο κέντρο. Με ενα μαχαίρι χαράζουμε στην επιφάνεια διαγώνιες γραμμές. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει αρκετά και τηγανίζουμε ένα-ένα πιτάκι μέχρι να ροδίσουν. Τα βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού για 3 λεπτά. Μέσα σε αυτό βουτάμε τα πιτάκια κρύα.

 

Συμβουλές

Το makroudh είναι ένα σιροπιαστό γλυκό ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αφρικανική ήπειρο. Το συναντάμε κυρίως στην Αλγερία και  τη Τυνησία. Η ζύμη παρασκευάζεται κυρίως απο σιμιγδάλι και συνήθως είναι γεμιστή.

Αρχή της σελίδας