Λουκουμάδες με προζύμι

Προέλευση: Ρόδος

Συστατικά

Για τους λουκουμάδες:

  • 1 1/2 κιλό αλεύρι
  • 1/2 φλιτζάνι προζύμι
  • μισό φακελάκι μαστίχα
  • 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι:

  • 1 1/2 φλιτζάνι μέλι
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1-1 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 1 σταγόνα λάδι του ανθόνερου
  • κανέλα
  • σουσάμι καβουρδισμένο
  • 8 καρύδια κοπανισμένα

Εκτέλεση

Βάζουμε το προζύμι σε χλιαρό νερό να μουσκέψει μαζί με το αλάτι. Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και την μαστίχα τριμμένη στο γουδί με λίγο αλεύρι, για να μην κολλάει. Διαλύουμε με το χέρι μας το προζύμι και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο αλεύρι. Ανακατεύουμε προσθέτοντας χλιαρό νερό, όσο χρειάζεται για ενα μέτριο κουρκούτι. Δουλεύουμε με το χέρι μας, ώσπου το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και να κάνει φούσκες στην επιφάνεια. Βάζουμε την λεκάνη σε μια ζεστή γωνιά, την σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε αρκετή ώρα να φουσκώσει η ζύμη. Όταν είναι έτοιμη, βάζουμε σε κατσαρόλα μπόλικο λάδι και το τοποθετούμε σε φωτιά για να κάψει. Βουτάμε το αριστερό μας χέρι στην ζύμη, πιάνουμε λίγη και σφίγγουμε τα δάχτυλά μας, έτσι που ανάμεσα στον δείκτη και στον αντίχειρα να σχηματισθεί ένα μικρό μπαλάκι. Με ενα κουταλάκι, που το έχουμε βουτήξει σε νερό ή λάδι, κόβουμε το μπαλάκι και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βουτώντας πάντα το κουταλάκι στο νερό ή στο λάδι. Τηγανίζουμε κάθε φορά τόσους λουκουμάδες, όσους χωράει η επιφάνεια του λαδιού. Τους γυρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα συνέχεια, για να ροδίσουν από όλες τις μεριές. 

Για το σιρόπι:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι, την ζάχαρη, το νερό και το ανθόνερο να πάρουν 2-3 βράσεις και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βγάζουμε τους λουκουμάδες καί ζεστοί, όπως είναι, τους βουτάμε στό σιρόπι. Τους σερβίρουμε σε πιατέλα ή πιάτο, πασπαλίζουμε με κανέλα και καρύδια ή σουσάμι κοπανισμένο. Τους σερβίρουμε ζεστούς.

Αρχή της σελίδας