Κρέπες σοκολάτας με φρέσκα δαμάσκηνα και πόρτο

Συστατικά

  • 60 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι ελαφριά κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές κακάο σκόνη
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 αυγά
  • λάδι για τηγάνισμα

Για τη παρασκευή της γέμισης:

  • 625 γρ. φρέσκα δαμάσκηνα
  • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 2 κουταλιές νερό
  • 2 κουταλιές πορτό ή σέρι
  • 3/4 φλιτζανιού κρεμ-φρες ή γιαούρτι στραγγιστό

Για τη παρασκευή της σως:

  • 150 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 3/4 φλιτζανιού πηχτή κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά πορτό

Εκτέλεση

Για τον χυλό:

Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα την σοκολάτα μαζί με το γάλα. Ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας κατά διαστήματα, ώσπου να λιώσει η σοκολάτα. Ρίχνουμε το μείγμα της σοκολάτας σε μπλέντερ ή πολυμίξερ και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το κακάο, το αλεύρι, τα αυγά και εάν το δοχείο είναι μικρό, το χτυπάμε σε δόσεις. Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο, το βάζουμε σε μπολ και κατόπιν στο ψυγείο για 30 λεπτά.


 Για τη παρασκευή της γέμισης:

Κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι από τα δαμάσκηνα. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό. Μόλις πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε ώσπου τα δαμάσκηνα να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το πορτό, προσέχοντας να μη διαλυθούν τα δαμάσκηνα, και σιγοβράζουμε για ακόμη 30 δευτερόλεπτα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα διατηρούμε ζεστά. Έχουμε στην άκρη ένα μεγάλο κομμάτι λαδόχαρτο ή χαρτί ζαχαροπλαστικής. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι για κρέπες, το αλείφουμε ελαφρώς με λίγο λάδι και ρίχνουμε λίγο χυλό μέχρι να καλύψει τη βάση του τηγανιού. Ψήνουμε την κρέπα από τη μία πλευρά και τη γυρίζουμε να ψηθεί κι από την άλλη. Την μεταφέρουμε στο λαδόχαρτο και ψήνουμε κατά τον ίδιο τρόπο 9-11 κρέπες ακόμα. Αν δούμε κατά το ψήσιμο ότι οι κρέπες κολλούν στο τηγάνι, το αλείφουμε με λίγο ακόμα λάδι.

Για τη παρασκευή της σως:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη σοκολάτα μαζί με την κρέμα γάλακτος. Ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει η σοκολάτα. Προσθέτουμε το πορτό, πάντα σε σιγανή φωτιά, και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Μοιράζουμε την γέμιση στις κρέπες, προσθέτουμε 1 κουταλάκι κρεμ-φρες ή γιαούρτι στην καθεμιά και τις τυλίγουμε προσεκτικά. Τις τοποθετούμε σε ατομικά μπολ και τις περιχύνουμε με τη σως σοκολάτα.



Αρχή της σελίδας