Κουλούρια γάμου

Προέλευση: Ρόδος

Συστατικά

  • 5 κιλά αλεύρι (μισό σταρένιο, μισό κοινό)
  • 1 /2 κιλό βούτυρο λιωμένο
  • 1 /2 κιλό λάδι
  • 3/4 κιλού ζάχαρη
  • 2 κουταλιές σούπας κανέλα
  • 20 γαρύφαλλα
  • μοσχοκάρυδο
  • μαστίχα
  • κρόκοι αυγών, ελαφρά χτυπημένους

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε αποβραδίς ζυμάρι με προζύμι. Λιώνουμε το βούτυρο με το λάδι και το ρίχνουμε χλιαρό στά 3 κιλά αλεύρι και τρίβουμε καλά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά χοντροκοπανισμένα, την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Ανοίγουμε στην μέση μια λακκούβα, βάζουμε μέσα το ζυμάρι και ρίχνουμε 1 φλιτζάνι περίπου χλιαρό νερό, όπου έχουμε διαλύσει το λάτι. Ραντίζουμε την ζύμη με λίγο ανθόνερο και αρχίζουμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε, τρίβουμε την ζύμη περίπου 1 ώρα, και 10 λεπτά πριν τελειώσουμε διαλύουμε την σόδα μέσα στο κονιάκ και την ρίχνουμε στην ζύμη μας, συνεχίζοντας το ζύμωμα. Όταν τελειώσουμε, τοποθετούμε την λεκάνη σε μια ζεστή γωνιά, σκεπάζοντάς την καλά. Μετά από 12 ώρες περίπου, η ζύμη φουσκώνει και αρχίζουμε το πλάσιμο. Κόβουμε μικρά κομμάτια από την ζύμη, τα δουλεύουμε με τα δάχτυλα καλά και τα ανοίγουμε σε κορδόνια. Τους αφήνουμε λίγο και στην συνέχεια τους πλάθουμε ξανά και τους κλείνουμε σε κουλούρια. Συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο, ώσπου να τελειώσει η ζύμη μας. Τοποθετούμε τα κουλούρια σε λαμαρίνες, τις βάζουμε σταυρωτά την μια πάνω στην άλλη και τις σκεπάζουμε καλά με κουβέρτες για 6-7 ώρες περίπου να φουσκώσουν. Τα αλείφουμε με κρόκο, λίγο νερό, 1 σταγόνα λάδι ανθόνερου και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.

Συμβουλές

Όταν πλάθουμε τα κουλούρια, προσέχουμε η κουζίνα να έχει σταθερή θερμοκρασία.

Για να είναι καιρό φρέσκα και τραγανά, τα αποθηκεύουμε σε δοχεία που κλείνουν καλά.

Αρχή της σελίδας