Κουλουράκια αφράτα

Συστατικά

  • 150 γρ. μαργαρίνη
  • 500 γρ. γάλα
  • 10 γρ. μαγιά
  • 1/2 κουταλάκι βανίλια
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 700-800 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την γέμιση:

  • 350 γρ. φιστίκια, τριμμένα καλά
  • 200 γρ .μαργαρίνη
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
  • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα και προσθέτουμε την μαργαρίνη και την μαγιά. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά ώστε να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή. Την δουλεύουμε  για 10 λεπτά τουλάχιστον, την σκεπάζουμε με μια χοντρή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα σε ζεστό μέρος. Διαιρούμε την ζύμη σε δύο μέρη. Ανοίγουμε την μισή ζύμη σε ένα μεγάλο μακρόστενο φύλλο, τοποθετούμε στη μέση το μισό μείγμα της γέμισης, διπλώνουμε και ανοίγουμε πάλι το φύλλο. Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές το δίπλωμα και το άνοιγμα. Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους 2 εκ. και μήκους 25 εκ. Χαράζουμε στη μέση το φύλλο να μοιάζει με «Λ» και διπλώνουμε τα «ποδαράκια» με τρόπο ώστε να μοιάζει με χαλαρό κόμπο. Τα αραδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσουν. Κάνουμε το ίδιο και με την υπόλοιπη ζύμη και ψήνουμε στους 180ο C για 15 λεπτά. Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα ψεκάζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με τριμμένα φιστίκια και άχνη ζάχαρη.

Για την γέμιση:

Ανακατεύουμε τα φιστίκια με τη μαργαρίνη, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε ένα μείγμα.

Αρχή της σελίδας