Kouglof - Γλυκό ψωμί με σταφίδες

Συστατικά

Για τη παρασκευή της  ζύμης:

  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 αυγό ολόκληρο
  • 1 κρόκος αυγού
  • 75 γρ. νερό
  • 12 γρ. μαγιά της μπίρας
  • 120 γρ. σταφίδες ξανθές πολύ φρέσκες

Για τη παρασκευή του σιροπιού:

  • 70 γρ. νερό   
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το νερό περίπου στους 50° C και λιώνουμε μέσα σε αυτό το αλάτι, την μαγιά και την ζάχαρη. Το αδειάζουμε στο μίξερ ή σε ένα βαθύ σκεύος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις σταφίδες, και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει από το σκεύος και να γίνει λαστιχωτό. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα περίπου και κατόπιν ζυμώνουμε ξανά μαζί με τις σταφίδες. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κουγκλόφ ή μια μεγάλη ή ατομικές. Βάζουμε τη ζύμη μέσα στη φόρμα και πιέζουμε πολύ καλά προς τον πάτο μέχρι να φτάσει στο μισό της φόρμας. Αφήνουμε 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιάσει η ζύμη τον όγκο της και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 40-45 λεπτά. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί, βγάζουμε τα κουγκλόφ από το φούρνο, τα αλείφουμε με τα 50 γρ. βούτυρο, με το σιρόπι και τα βουτάμε στη ζάχαρη.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.

Αρχή της σελίδας