Κολοκυθόπιτα

Συστατικά

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 1 κιλό κολοκύθα βρασμένη και λιωμένη
  • 200 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη
  • 150 γρ. λάδι
  • 180 γρ. μέλι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κουτ. σούπας κανέλα

Για το σιρόπι:

  • 180 γρ. μέλι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 220 γρ. νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε το μισό λάδι στη φωτιά να ζεσταθεί, ρίχνουμε το στραγγισμένο κολοκύθι και ανακατεύουμε για 5-10 λεπτά, προσέχοντας μην κολλήσει. Το βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι, την φρυγανιά, την καρυδόψιχα, την κανέλα και ανακατεύουμε να ενωθούν όλα μαζί. Αλείφουμε το ταψί με λάδι, στρώνουμε 8 - 9 φύλλα κρούστας, αλείφοντας το καθένα με λάδι, αδειάζουμε το μείγμα και διπλώνουμε τα φύλλα που εξέχουν. Τοποθετούμε και τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, αλείφοντας τα με λάδι. Κόβουμε τα φύλλα που εξέχουν γύρω-γύρω, χαράζουμε την πίτα με ένα μαχαίρι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 3/4 της ώρας περίπου.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε για 5 λεπτά το μέλι, την ζάχαρη και το νερό.

Περιχύνουμε την πίτα, αφού κρυώσει, με το καυτό σιρόπι.

Συμβουλές

Καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε κόκκινη κολοκύθα.

Αρχή της σελίδας