Κείκ Χριστουγέννων

Συστατικά

  • 220 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 350 γρ. αλεύρι
  • 330 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. σταφίδες μαύρες καθαρισμένες και πλυμένες
  • 100 γρ. σταφίδες ξανθές καθαρισμένες και πλυμένες
  • 100 γρ. αμύγδαλα τριμμένα
  • 100 γρ. καρύδια τριμμένα
  • 100 γρ. φρουί γλασέ ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. κονιάκ
  • 100 γρ. γάλα
  • 5 αυγά
  • 3 κουταλάκια κοφτά μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι κοφτό σόδα
  • 3 δόσεις άρωμα βανίλια

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν, την βανίλια, τις σταφίδες και τα φρουί γλασέ. Χτυπάμε το βούτυρο ή την μαργαρίνη πολύ καλά μέχρι να ασπρίσει τελείως. Προσθέτουμε τους κρόκους χτυπημένους με την ζάχαρη, το γάλα, τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Διαλύουμε την σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μείγμα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε λίγη- λίγη στο μείγμα. Ανακατεύουμε ελαφρά και αδειάζουμε το κέικ σε μία καλά βουτυρωμένη φόρμα. Ψήνουμε σε αρκετά δυνατό φούρνο για 1 ώρα και ένα τέταρτο της ώρας περίπου. Το βγάζουμε και όπως είναι ζεστό το αλείφουμε με βούτυρο, λιωμένο, και το πασπαλίζουμε με άφθονη άχνη ζάχαρη.

Αρχή της σελίδας