Κέικ σοκολάτας με κανέλα και σως μπανάνας

Συστατικά

  • 30 γρ. κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλιά στιγμιαίο καφέ
  • 5 αυγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια κανέλα σκόνη

Για την σως:

  • 4 ώριμες μπανάνες
  • 3 κουταλιές ανοιχτόχρωμη καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 3/4 φλιτζανιού πηχτή κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά ρούμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ. Βάζουμε την σοκολάτα και το βούτυρο σε κατσαρόλα μπεν μαρί ή σε πυρίμαχο μπολ πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και ανακατεύουμε καλά για να αναμειχθούν τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον καφέ, συνεχίζουμε το ανακάτεμα και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη. Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με την ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν, προσθέτουμε το μείγμα σοκολάτας και ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Κοσκινίζουμε σε ενα μπολ το αλεύρι μαζί με την κανέλα. Χτυπάμε σε ενα άλλο μπολ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και ρίχνουμε 1 κουταλιά από τη μαρέγκα στο μείγμα σοκολάτας για να αφρατέψει. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα εναλλάξ με το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας ελαφρώς, και τοποθετούμε το μείγμα στη φόρμα. Ψήνουμε για 40 με 50 λεπτά ή ώσπου η λάμα ενός μαχαιριού, που βυθίζετε στο κέντρο του κέικ, να βγαίνει στεγνή. Αναποδογυρίζουμε το κέικ σε σχάρα.

Για την σως:

Προθερμάινουμε το γκρίλ. Κόβουμε σε φέτες τις μπανάνες σε πυρίμαχο σκεύος και προσθέτουμε την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. Βάζουμε το σκεύος στο γκριλ για 8 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν οι μπανάνες, τις λιώνουμε, τις βάζουμε σε ενα μπολ και τις αναμυγνείουμε με την κρέμα γάλακτος. Αν θέλουμε, περιχύνουμε με ρούμι.

Κόβουμε το κέικ σε φέτες και σερβίρουμε μαζί με την σως.




Αρχή της σελίδας