Κέικ με πορτοκάλι και αμύγδαλα

Συστατικά

  • 1 μεγάλο πορτοκάλι
  • 3 αυγά
  • 225 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • 5 ml μπέικιν πάουντερ
  • 225 γρ. αλεσμένη αμυγδαλόψιχα
  • 25 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
  • κρέμα σαντιγί και φέτες πορτοκαλιού (προαιρετικά), για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε το πορτοκάλι και το τρυπάμε με μια μεταλλική ράβδο. Το βάζουμε σε βαθύ σκεύος, το  σκεπάζουμε με νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράαη. Χαμηλώνουμε την φωτιά, καλύπτουμε το σκεύος με το καπάκι του και σιγοβράζουμε 1 ώρα για να μαλακώσει  η φλούδα του πορτοκαλιού. Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα 20 εκ. και την στρώουμε με χαρτί ζαχαροπλαστικής. Κόβουμε το πορτοκάλι στη μέση, πετάμε τα κουκούτσια και το πολτοποιούμε με τη φλούδα. Χτυπάμε τα αυγά και την ζάχαρη, μέχρι να γίνει μαρέγκα, ρίχνουμε το μπέικιν, την αμυγδαλόψιχα, το αλεύρι και ανακατεύουμε. Αναμειγνύουμε με τον πολτό του πορτοκαλιού, τοποθετούμε το μείγμα στην φόρμα, ισιώνουμε την επιφάνειά του και ψήνουμε για 1 ώρα ή ώσπου η μύτη ενός μαχαιριού που την βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ να βγαίνει έξω στεγνή. Αφήνουμε το κέικ 10 λεπτά στην φόρμα να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα. Αφαιρούμετο χαρτί και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με τη σαντιγί. Για περισσότερο χρώμα, τοποθετούμε το κέικ επάνω σε χοντρές φέτες πορτοκαλιού προτού σερβίρουμε.



Αρχή της σελίδας