Κέικ με κράνμπερι και σοκολάτα

Συστατικά

  • 1 1/4 φλιτζανιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • επιπλέον αλεύρι, για πασπάλισμα
  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
  • 1/4 φλιτζανιού κακάο σκόνη
  • 1 1/4 φλιτζανιού ανοιχτόχρωμη καστανή ζάχαρη
  • 2 αυγά, χτυπημένα
  • 1/3 φλιτζανιού κράνμπερι, κατεψυγμένα ή από κονσέρβα
  • 5 κουταλιές χοντροκομμένη ξυσμένη σοκολάτα κουβερτούρα, για πασπάλισμα

Για τη γαρνιτούρα

  • 2/3 φλιτζανιού ξινή κρέμα
  • 6 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/4 φλιτζανιού μαργαρίνη
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 1/2 κουταλάκι εσάνς βανίλιας

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί 25x18 εκ. Αναμειγνύουμε σε κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά, το βούτυρο, το κακάο, την ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι και τα αυγά χτυπώντας το μείγμα, ώστε να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Προσθέτουμε τα κράνμπερι και απλώνουμε το μείγμα στο ταψί. Ετοιμάζουμε την γαρνιτούρα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μπολ, τα χτυπάμε να γίνουν ένα λείο μείγμα και τα απλώνουμε πάνω στη βάση. Πασπαλίζουμε με την σοκολάτα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει 10 λεπτά, το κόβουμε σε 12 τετράγωνα κομμάτια και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα να κρυώσουν.

Αρχή της σελίδας