Κέικ με γιαούρτι και σύκα

Συστατικά

  • 6 σφιχτά, ώριμα σύκα σε χοντρές φέτες
  • 45 ml  μέλι, και επιπλέον μέλι για να γλασάρουμε τα ψημένα σύκα
  • 200 γρ. βούτυρο, που το έχουμε μαλακώσει
  • 175 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 4 αυγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
  • 225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 ml μπέικιν πάουντερ
  • 5 ml διττανθρακική σόδα
  • 250 ml γιαούρτι στραγγιστό

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε μια φόρμα κέικ 23 εκ. και στρώνουμε την βάση της με χαρτί ζαχαροπλαστικής. Τοποθετούμε πάνω τα σύκα και τα περιχύνουμε με το μέλι. Χτυπάμε σε μεγάλο μπολ το βούτυρο, την ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, ώσπου το μείγμα να άσπρισει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε σταδιακα τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και την σόδα, και τα ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα, χτυπώντας καλά. Ενώ χτυπάμε το μείγμα, προσθέτουμε μια γεμάτη κουταλια απο το γιαούρτι και επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να βάλουμε όλα τα στερεά υλικά και το γιαούρτι. Χτυπάμε τα ασπράδια σε καθαρό μπολ να γίνουν μαρέγκα, προσθέτουμε τα μισά ασπράδια στο μείγμα, ανακατεύοντας και κατόπιν τα υπόλοιπα. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα σύκα και ψήνουμε το κέικ για 1 1/4 της ώρας, ώσπου να πάρει χρώμα ή ώσπου η μύτη ενός μαχαιριού που την βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ να βγαίνει έξω στεγνή. Το αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα, αφαιρούμε το χαρτί ζαχαροπλαστικής και το αφήνουμε να κρυώσει. Περιχυνουμε τα σύκα με λίγο επιπλέον μέλι και σερβίρουμε.





Αρχή της σελίδας