Γαλλικό κέικ σοκολάτας

Συστατικά

  • 270 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα πολυτελείας, σε μικρά κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουταλιές μπράντι ή λικέρ πορτοκαλιού
  • 5 αυγά
  • 1 κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
  • κρέμα σαντιγί ή ξινή κρέμα, για σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Αλείφουμε με αρκετό βούτυρο μια φόρμα με σούστα 23x5 εκ., καλύπτουμε την βάση με χαρτί ζαχαροπλαστικής και βουτυρώνουμε. Τυλίγουμε ολόγυρα τη φόρμα με αλουμινόχαρτο για να μην μπει νερό κατά το ψήσιμο. Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε την σοκολάτα, το βούτυρο και την ζάχαρη, ανακατεύοντας, ώσπου να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα. Αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και αναμειγνύουμε με το μπράντι ή το λικέρ. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά, ρίχνουμε το αλεύρι, σταδιακά το μείγμα της σοκολάτας και συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Τοποθετούμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε το κέικ για 55-60 λεπτά.

Αρχή της σελίδας