Δίπλες

Προέλευση: Ρόδος

Συστατικά

Για την ζύμη:

  • 1 κιλό άλεύρι (μισό σιταρένιο, μισό άσπρο)
  • 1 /2 φλιτζάνι πορτοκαλόζουμο
  • 3/4 φλιτζανιού λάδι
  • ελάχιστο αλάτι

Για την γέμιση:

  • 1/2 κιλό αμύγδαλα και καρύδια μαζί
  • 1 μοσχοκάρυδο
  • κανέλα
  • λίγο μαστίχα
  • λίγα γαρύφαλλα
  • 3-4 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι σουσάμι καβουρντισμένο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε μια μέτρια ζύμη, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί και την χωρίζουμε σε κομμάτια, μέγεθος πορτοκαλιού. Ανοίγουμε ένα-ένα κομμάτι σε φύλλο πάχους 1 εκ., ρίχνοντας αλεύρι, για να μην κολλάει στο άνοιγμα.

Για την γέμιση:

Κοπανίζουμε τα καρύδια, τα άμύγδαλα, τα μυρωδικά, το σουσάμι και τα ανακατεύουμε με την ζάχαρη.

Αλείφουμε το φύλλο με λάδι και ρίχνουμε την γέμιση. Κόβουμε με μαχαίρι στη μέση το φύλλο και διπλώνουμε 2-3 φορές και από τις δυο μεριές, σε πλάτος περίπου 2 δαχτύλων. Τυλίγουμε, προσέχοντας να μη φύγει η γέμιση από μέσα, και στερεώνουμε την άκρη, πιέζοντάς την με το χέρι μας. Πατάμε με την παλάμη, για να πλατύνουμε την δίπλα. Ψήνουμε σε άντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά και από τις δυο μεριές με ελάχιστο λάδι και πασαπλίζουμε με λίγη γέμιση.

Αρχή της σελίδας