Τούρτα της βασίλισσας του Σαβά

Συστατικά

  • 1 φλιτζάνι ολόκληρα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, ελαφρώς καβουρντισμένα
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο που έχει μαλακώσει
  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη
  • 3 αυγά χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
  • 2 κουταλιές λικέρ αμυγδάλου (προαιρετικά)
  • αμύγδαλα, κομμένα και καβουρντισμένα

Για το γλάσο σοκολάτας:

  • 3/4 φλιτζανιού πηχτή κρέμα γάλακτος
  • 240 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια
  • 2 κουταλιές ανάλατο βούτυρο
  • 2 κουταλιές λικέρ αμυγδάλου (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε με λαδόκολλα την βάση στρογγυλής φόρμας με σούστα 21-23 εκ. Πασπαλίζουμε την φόρμα με λίγο αλεύρι. Αλέθουμε σε πολυμίξερ τα αμύγδαλα μαζί με 2 κουταλιές από τη ζάχαρη. Τα μεταφέρουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη. Χτυπάμε το βούτυρο ώσπου να γίνει κρεμώδες, προσθέτουμε τη μισή από την υπόλοιπη ζαχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει πολύ αφράτο. Ρίχνουμε σταδιακά την λιωμένη σοκολάτα, τους κρόκους, έναν κάθε φορά, χτυπώντας καλά, και το λικέρ συνεχίζοντας το χτύπημα. Χτυπάμε σε άλλο μπολ τα ασπράδια ώσπου να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει η μαρέγκα σφιχτή και γυαλιστερή. Προσθέτουμε 1/4 από τη μαρέγκα στο μείγμα σοκολάτας ώσπου να αφρατέψει και ρίχνουμε το μείγμα από τα αμύγδαλα εναλλάξ με την υπόλοιπη μαρέγκα σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας ελαφρώς. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 30-35 λεπτά ώσπου να φουσκώσει και να είναι μαλακό στο κέντρο. Το αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει στη φόρμα, την ανοίγουμε και αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε σχάρα. Όταν κρυώσει εντελώς, αφαιρούμε την βάση της φόρμας και το χαρτί.

Για το γλάσο σοκολάτας:

Βάζουμε την κρέμα σε κατσαρόλα στη φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την σοκολάτα ανακατεύοντας ελαφρώς ώσπου να λιώσει. Ρίχνουμε το βούτυρο και το λικέρ ανακατεύοντας δυνατά. Αφήνουμε το γλάσο 20-30 λεπτά ώσπου να αρχίσει να πήζει ανακατεύοντας πού και πού.

Τοποθετούμε το γλυκό σε σχάρα πάνω από λαδόκολλα και το περιχύνουμε με το περισσότερο γλάσο μέχρι να καλυφθεί ολόκληρο. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και πιέζουμε τα αμύγδαλα στις πλευρές του. Προσθέτουμε με κορνέ το υπόλοιπο γλάσο, μεταφέρουμε το γλυκό σε μια πιατέλα και το τοποθετούμε στο ψυγείο.







Αρχή της σελίδας