Τούρτα με σοκολάτα και χουρμάδες

Συστατικά

  • 4 ασπράδια
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 210 γρ. σοκολάτα
  • 1 φλιτζάνι χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι και ψιλοκομμένοι
  • 1/2 φλιτζάνι καρυδόψιχα ή πέκαν, ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά εσάνς βανίλιας

Για το γλάσο:

  • 1 φλιτζάνι κρεμ-φρες
  • 1 φλιτζάνι μασκαρπόνε ή άλλο κρεμώδες τυρί
  • μερικές σταγόνες εσάνς βανίλιας
  • ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με σούστα διαμέτρου 20 εκ. και καλύπτουμε την βάση της με λαδόχαρτο. 

Για το γλάσο:

Αναμειγνύουμε την κρεμ-φρες με το μασκαρπόνε, προσθέτουμε λίγες σταγόνες εσάνς βανίλιας και ζάχαρη, ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε το γλάσο.

Χτυπάμε σε μπολ τα ασπράδια ώσπου να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε 2 κουταλιές από την ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα, ώσπου να γίνει η μαρέγκα σφιχτή. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Τρίβουμε 180 γρ. από την σοκολάτα και την προσθέτουμε στη μαρέγκα μαζί με τους χουρμάδες, τους ξηρούς καρπούς και την βανίλια ανακατεύοντας. Αδειάζουμε το μείγμα στην φόρμα, ισιώνουμε με μια σπάτουλα την επιφάνεια και ψήνουμε για 45 λεπτά ώσπου να φουσκώσει. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει 10 λεπτά στη φόρμα, το αναποδογυρίζουμε στη σχάρα, ξεκολλάμε το χαρτί και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Απλώνουμε το γλάσο στην επιφάνεια της τούρτας και λιώνουμε την υπόλοιπη σοκολάτα. Χρησιμοποιώντας ένα μικρό χάρτινο κορνέ περιχύνουμε την τούρτα με τη σοκολάτα και την τοποθετούμε στο ψυγείο προτού σερβίρουμε.

Συμβουλές

Το γλυκό είναι καλύτερα να καταναλωθεί την ίδια ημέρα.

Αρχή της σελίδας