Πλούσια σοκολατένια τούρτα

Συστατικά

  • 240 γρ. κουβερτούρα πολυτελείας, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
  • 2Α φλιτζανιού γάλα
  • 1  φλιτζανιού ανοιχτόχρωμη καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια εσάνς βανίλιας
  • 2 αυγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
  • 2/3 φλιτζανιού ξινή κρέμα ή ξινόγαλα
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

Για την γέμιση και την επιφάνεια της τούρτας:

  • 1/4 φλιτζανιού μαρμελάδα βατόμουρο χωρίς σπόρους
  • 1/4 φλιτζανιού μπράντι
  • 420 γρ. κουβερτούρα πολυτελείας, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
  • 1 δόση σοκολάτα γκανάς
  • φλούδες σοκολάτας, για γαρνίρισμα



Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμό Κελσίου. Βουτυρώνουμε και καλύπτουμε με λαδόχαρτο μια βαθιά φόρμα με σούστα 23 εκ. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, την σοκολάτα, το βουτυρο, το γάλα και ανακατεύουμε για να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την ζάχαρη, την βανίλια χτυπώντας το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε σε μπολ τους κρόκους και την ξινή κρεμά και τα προσθέτουμε στο μείγμα σοκολάτας. Κοκκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν στο μείγμα και ανακατεύουμε με ενα κουτάλι. Χτυπάμε τα ασπράδια σε άλλο μπολ ώσπου να πήξουν και ρίχνουμε 2 κουταλιές από τα ασπράδι στο μείγμα σοκολάτας, ανακατεύοντας ελαφρώς, για να αφρατέψει. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα ασπράδια ανακατεύοντας με κουτάλι. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 50 λεπτά ή ώσπου να παραμένει σταθερό όταν το πιέζετε. Το αφήνουμε 15 λεπτά στη φόρμα να κρυώσει, αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε σχαρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Κόβουμε το γλυκό κατά μήκος σε τρεις ίσες φέτες.

Για την γέμιση:

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα την μαρμελάδα μαζί με 1 κουταλιά από το μπράντι και αλείφουμε, από τη μια πλευρά, δύο από τις φέτες. Τις αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε το υπόλοιπο μπράντι σε κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά, με την σοκολάτα και το βούτυρο, ανακατεύοντας ώσπου το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Το αδειάζουμε σε μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Αλείφουμε μία από τις φέτες που έχουμε αλείψει προηγουμένως με μαρμελάδα, με τη μισή ποσότητα σοκολάτας, προσέχοντας να μην ανακατευτεί με τη μαρμελάδα. Βάζουμε από πάνω την άλλη φέτα, με την πλευρά της μαρμελάδας προς τα επάνω, και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση σοκολάτας. Βάζουμε από πάνω την τελευταία φέτα και πιέζουμε ελαφρώς. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και αλείφουμε την επιφάνεια και τις πλευρές του με τη σοκολάτα γκανάς. Γαρνίρουμε με φλούδες σοκολάτας και πασπαλίζουμε με κακάο.



Αρχή της σελίδας