Κρέπες σοκολάτας σουφλέ

Συστατικά

  • 3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά κακάο σκόνη
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι κανέλα σκόνη
  • 2 αυγά
  • 3/4 φλιτζανιού γάλα
  • 1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
  • 1/4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
  • βατόμουρο, ανανάς και κλαράκια δυόσμου, για γαρνίρισμα

Για το σιρόπι ανανά:

  • 1/2 μέτριο ανανά, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 2 κουταλιές σιρόπι σφενδάμης (maple syrup)
  • 1 κουταλάκι κορν φλάουρ
  • 1/2 ξυλαράκι κανέλας
  • 2 κουταλιές ρούμι

Για την γέμιση της κρέπας:

  • 270 γρ. κουβερτούρα πολυτελείας, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1/3 φλιτζανιού πηχτή κρέμα γάλακτος
  • 3 αυγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
  • 2 κουταλιές ζάχαρη

Εκτέλεση

Για το σιρόπι:

Σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά σε μια κατσαρόλα τον ανανά, το νερό, το σιρόπι, το κορν φλάουρ και την κανέλα, ώσπου να πήξει το μείγμα ανακατεύοντας συχνα. Αποσύρουμε από την φωτιά και πετάτμε την κανέλα. Αδειάζουμε το σιρόπι σε μπολ, ρίχνουμε το ρούμι και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο.

Για τις κρέπες:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, την ζάχαρη, το αλάτι και την κανέλα σε ενα μπολ. Κάνουμε μία λακκουβίτσα στη μέση. Χτυπάμε σε μπολ το γάλα, τα αυγά και την βανίλια. Ρίχνουμε το μείγμα αυγών στη λακκουβίτσα, αναμειγνύοντας με τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Προσθέτουμε το μισό λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε και αφήνουμε το χυλό για 1 ώρα. Ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο σε τηγάνι για κρέπες 18-20 εκ. Ρίχνουμε 3 κουταλιές χυλό στο τηγάνι φροντίζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα και ψήνουμε την κρέπα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, ώσπου να κάνει μια χρυσαφένια κρούστα και την γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη. Την μεταφέρουμε σε μια πιατέλα, βάζουμε όλες τις κρέπες, τη μία πάνω στην άλλη, ανάμεσα σε λαδόχαρτα και τις αφήνουμε στην άκρη.

Για την γέμιση:

Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα την σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συχνά ώσπου να γίνει το μείγμα ομοιογενές. Χτυπάμε στο μίξερ χειρός τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν. Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα σοκολάτας, χτυπάμε το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε ενα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια ώσπου να πήξουν ελαφρώς, προσθέτουμε σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη και συνεχίζουμε μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε μια μεγάλη κουταλιά από τη μαρέγκα στο μείγμα σοκολάτας χτυπώντας το ελαφρώς για να αφρατέψει. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα ασπράδια και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Παίρνουμε μια κρέπα και βάζουμε 1 κουταλιά από το μείγμα της γέμισης πάνω στην κρέπα, απλώνοντάς το ομοιόμορφα. Διπλώνουμε τη μισή κρέπα πάνω από το μείγμα και την ξαναδιπλώνουμε πάλι στη μέση, ώστε να σχηματιστεί ένα γεμιστό τρίγωνο. Την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τις υπόλοιπες κρέπες. Τις αλείφουμε στην επιφάνεια με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε για 15 λεπτά. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και γαρνίρουμε με τα βατόμουρα, τον ανανά και το δυόσμο. Σερβίρουμε με το σιρόπι.




Αρχή της σελίδας