Σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς

Συστατικά

  • 2 1/2 φλιτζάνια πηχτή κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές ανάλατο βούτυρο
  • 1 1/2 φλιτζάνι έτοιμο σιρόπι (corn syrup)
  • 1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι ανοιχτόχρωμη καστανή ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλιά εσάνς βανίλιας
  • 3 φλιτζάνια ανάμεικτους ξηρούς καρπούς όπως φουντούκια, πέκαν, καρύδια, αμύγδαλα μπραζίλ και ανάλατα φιστίκια
  • 420 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κουταλιά φυτική μαργαρίνη

Εκτέλεση

Αλείφουμε ελαφρώς 2 λαμαρίνες φούρνου με φυτικό λάδι. Σε ανοξείδωτη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βράζουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, το σιρόπι, τα δύο είδη ζάχαρης και το αλάτι, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 3 λεπτά περίπου, ώσπου να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση ανακατεύοντας συχνά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να φτάσει η καραμέλα τους 120 Βαθμούς ή ώσπου μία μικρή ποσότητα υγρής καραμέλας που πέφτει σε ένα φλιτζάνι παγωμένο νερό να στερεοποιείται σε μια σκληρή μπάλα. Βυθίζουμε σε κρύο νερό τον πυθμένα της κατσαρόλας για να σταματήσει ο βρασμός. Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει και ρίχνουμε την βανίλια. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς στην καραμέλα και ανακατεύουμε. Με τη βοήθεια ενός αλειμμένου με λάδι κουταλιού ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα στις λαμαρίνες, σε απόσταση 2,5 εκ. μεταξύ τους. Εάν το μείγμα στο μεταξύ σκληρύνει, το ζεσταίνουμε για να μαλακώσει. Τοποθετούμε τα σοκολατάκια στο ψυγείο για 30 λεπτά να κρυώσουν και να σκληρύνουν ή τα αφήνουμε σε δροσερό μέρος. Μεταφέρουμε  με μεταλλική σπάτουλα τα σοκολατάκια σε σχάρα τοποθετημένη πάνω από χαρτί ζαχαροπλαστικής. Λιώνουμε την κουβερτούρα με τη φυτική μαργαρίνη σε μπεν μαρί, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει λείο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Ρίχνουμε στα σοκολατάκια τη λιωμένη κουβερτούρα, ώστε να τα καλύψει εντελώς. Τα βάζουμε σε σχάρα τοποθετημένη πάνω απο χαρτί ζαχαροπλαστικής  και τα αφήνουμε για 2 ώρες μέχρι να πήξουν. Τα φυλάμε σε αεροστεγές κουτί.





Αρχή της σελίδας