Νουγκάς

Συστατικά

  • 700 γρ. νερό
  • 850 γρ. ασπράδια ή (800 γρ. νερό και 70 γρ. αλμττουμίνη)
  • 2000 γρ. ζάχαρη
  • 1500 γρ. γλυκόζη
  • 500 γρ. μέλι
  • 4000 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα ψημένα
  • 1/2 κουταλάκι άρωμα βανίλιας

Εκτέλεση

Βράζουμε σε καζάνι κοίλο, χάλκινο κατά προτίμηση, την ζάχαρη, τνη γλυκόζη, το νερό και το μέλι και ανακατεύουμε ώστε να γίνουν καραμέλα. Προσπαθούμε να φθάσουμε την καραμέλα στο σημείο που να σπάει, ή μετράμε με το καραμελόμετρο στους 136° πυκνότητα. Παράλληλα χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα, μέχρι αυτή να σταθεροποιηθεί πολύ καλά. Ρίχνουμε την καραμέλα λίγη-λίγη συνεχίζοντας να χτυπάμε στη 2η ταχύτητα. Αφού τελειώσει η καραμέλα, δε διακόπτουμε το χτύπημα, αλλά συνεχίζουμε μέχρι να κρυώσει λίγο η μαρέγκα. Θα δούμε ότι η μαρέγκα μας κάθεται, δηλαδή έχασε σε όγκο. Αυτό δεν πρέπει να μας επηρεάσει. Συνεχίζουμε να χτυπάμε στην 3η ταχύτητα, μέχρι να γίνει η μαρέγκα λαστιχωτή. Βγάζουμε το σύρμα και τοποθετούμε το γάντζο. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε καλά στην 1η ταχύτητα. Βγάζουμε το μείγμα με τη βοήθεια νισεστέ, για να μην κολλάει. Κρυώνουμε στο μάρμαρο και κόβουμε μπαλάκια. Τα κρυώνουμε στη συντήρηση και επικαλύπτουμε με σοκολάτα. Εάν θέλουμε να κόψουμε το νουγκά σε σχήμα ορθογώνιο, απλώνουμε το μείγμα στον πάγκο ή σε λαμαρίνα σε πάχος 2,5 εκατοστών με πολύ αλεύρι από πάνω και από κάτω. Κρυώνουμε, κόβουμε λωρίδες πλάτους 4 εκατοστών και μετά ορθογώνια παστάκια. Κρυώνουμε και επικαλύπτουμε με σοκολάτα.

Αρχή της σελίδας