Χασιλαμάς

Προέλευση: Σαμοθράκη

Συστατικά

  • 2 ποτήρι σταχτόνερο
  • 4 ποτήρια λάδι
  • αλεύρι ολικής αλέσεως, όσο πάρει
  • 1 κουταλιά του γλυκού κανέλα τριμμένη

Για το σιρόπι:

  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 5 ποτήρια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση

Καίμε το λάδι στην κατσαρόλα, δοκιμάζουμε με ένα κρουτόν και εάν ροδίσει είναι έτοιμο. Το βγάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε σταγόνα-σταγόνα το σταχτόνερο στο λάδι και όταν κρυώσει το λάδι προσθέτουμε το υπόλοιπο σταχτόνερο, όλο μαζί. Ρίχνουμε το αλεύρι, την κανέλα και ζυμώνουμε. Η ζύμη θα είναι τόσο σφιχτή, όσο όταν κάνουμε τυροπιτάκια. Το στρώνουμε στο ταψί χωρίς να το λαδώσουμε για να είναι η επιφάνεια λεία. Το χαράζουμε μπακλαβωτά και το ψήνουμε στους 100-120 βαθμούς Κελσίου για 4 ώρες.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε το νερό, την ζάχαρη και την κανέλα. Λίγο πριν δέσει το σιρόπι, προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το σιροπιάζουμε.

Αρχή της σελίδας