Τουλουμπάκια

Προέλευση: Μακεδονία

Συστατικά

  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • 5 φλιτζάνια αλεύρι
  • 10 αυγά
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 φλιτζάνι νερό

Για το τηγάνι:

  • καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο

Για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Για το σιρόπι:

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού για 15 λεπτά περίπου. Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε άλλη κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και ένα κουταλάκι αλάτι. Όταν βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Με ξύλινη κουτάλα και σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε τη ζύμη, πιέζοντάς την ενώ τη γυρίζουμε απ' όλες τις πλευρές για 5-6 λεπτά περίπου. Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει. Χτυπάμε τα αυγά, τα ρίχνουμε στη ζύμη και ανακατεύουμε για να τα απορροφήσει καλά. Σε βαθύ τηγάνι καίμε το λάδι, βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ και δημιουργούμε μία μία τις τουλούμπες, λίγο μικρότερες από ένα δάχτυλο. Τις τηγανίζουμε λίγες λίγες γιατί φουσκώνουν. Προς το τέλος, δυναμώνουμε τη φωτιά, μέχρι να ροδίσουν. Τις σουρώνουμε μέχρι να στραγγίσει το επιπλέον λάδι τους, τις ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι και τις αφήνουμε να ποτίσουν καλά.

Αρχή της σελίδας