Σαραγλί

Προέλευση: Μακεδονία

Συστατικά

  • 1/2 κιλό φύλο κρούστας
  • 700 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο
  • 1/2 κιλό ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
  • 1 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλακι γαρίφαλο σκόνη

Για το σιρόπι:

  • 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 3 κουταλιές γλυκόζη
  • χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Για τη γέμιση:

  1. Σε μπολ, αναμειγνύουμε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο. 
  2. Ζεσταίνουμε το λάδι μαζί με το βούτυρο. 
  3. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα, αφού τα βουτυρώσουμε αλείφοντάς τα ένα ένα με πινέλο. 
  4. Ρίχνουμε μικρή ποσότητα γέμισης, γυρίζουμε τις άκρες και τις τυλίγουμε απαλά σε ρολό. 
  5. Τα τοποθετούμε στο ταψί κυκλικά (από τα πλαϊνά προς το κέντρο του  ταψιού). 
  6. Αφού τελειώσουν τα υλικά μας, ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε στους 180οCγια 45 λεπτά περίπου.

Για το σιρόπι:

  1. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά και περιχύνουμε το γλυκό μόλις το βγάλουμε από το φούρνο. 
  2. Το αφήνουμε να κρυώσει και να «τραβήξει» καλά το σιρόπι. 
  3. Το κόβουμε και το σερβίρουμε σε πιατέλα.
Αρχή της σελίδας