0
ΑΤΟΜΑ
00'
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
0'
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Μακεδονία
Συστατικά
- 1/2 κιλό φύλο κρούστας
- 700 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο
- 1/2 κιλό ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
- 1 1/2 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 κουταλακι γαρίφαλο σκόνη
Για το σιρόπι:
- 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 1 1/2 φλιτζάνι νερό
- 3 κουταλιές γλυκόζη
- χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Για τη γέμιση:
- Σε μπολ, αναμειγνύουμε τα καρύδια με την κανέλα και το γαρίφαλο.
- Ζεσταίνουμε το λάδι μαζί με το βούτυρο.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί και αρχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα, αφού τα βουτυρώσουμε αλείφοντάς τα ένα ένα με πινέλο.
- Ρίχνουμε μικρή ποσότητα γέμισης, γυρίζουμε τις άκρες και τις τυλίγουμε απαλά σε ρολό.
- Τα τοποθετούμε στο ταψί κυκλικά (από τα πλαϊνά προς το κέντρο του ταψιού).
- Αφού τελειώσουν τα υλικά μας, ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε στους 180οCγια 45 λεπτά περίπου.
Για το σιρόπι:
- Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι 5 λεπτά και περιχύνουμε το γλυκό μόλις το βγάλουμε από το φούρνο.
- Το αφήνουμε να κρυώσει και να «τραβήξει» καλά το σιρόπι.
- Το κόβουμε και το σερβίρουμε σε πιατέλα.