Ρεβανί

Προέλευση: Μακεδονία

Συστατικά

  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα (προαιρετικά)
  • 6 αυγά
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 βανίλιες
  • 4-5 κόκκους μαστίχα Χίου, κοπανισμένη

Για το σιρόπι:

  • 1 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • χυμό από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια και τους χτυπάμε με τηνζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Ξεχωριστά χτυπάμε τα ασπράδια και τα ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα με την ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες, την μαστίχα, το αλεύρι με το μπέικιν κουταλιά-κουταλιά και στο τέλος το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε με την κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Βουτυρώνουμε το ταψί, απλώνουμε τη ζύμη και, αν θέλουμε, ρίχνουμε από πάνω αμύγδαλα. Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά περίπου.

Για το σιρόπι:

15 λεπτά πριν ψηθεί το ρεβανί ετοιμάζουμε το σιρόπι, βάζοντας την ζάχαρη και το νερό να βράσουν και ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις δέσει, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Σιροπιάζουμε το γλυκό όσο είναι ακόμα χλιαρό.

Αρχή της σελίδας