Μπακλαβάς με σοκολάτα,χαρουπόμελο και δάφνη

Συστατικά

  • 350 γρ. φύλλο κρούστας
  • 160 γρ. βούτυρο
  • 600 γρ. αμυγδαλόπαστα 70% με αμύγδαλο
  • 100 γρ. αμύγδαλο λευκό τριμμένο σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 7 αυγά
  • 200 γρ. γάλα
  • 320 γρ. σοκολάτα Valrhona 70% guanaja
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 φύλλα δάφνης ψιλοτριμμένα
  • 60 γρ. χαρουπόμελο
  • από 1 φύλλο δάφνης για κάθε κομμάτι μπακλαβά

Για το σιρόπι:

  • 100 γρ. ζάχαρη   
  • 100 γρ. νερό
  • 30 γρ. χαρουπόμελο

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ την αμυγδαλόπαστα μαζί με τη σκόνη αμυγδάλου, το χαρουπόμελο και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Σε άλλο σκεύος λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και, ανακατεύοντας, προσθέτουμε το γάλα χλιαρό. Ενώνουμε τα δύο μείγματα και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το τρίμμα δάφνης. Σε ένα ταψί 30X20 εκ., απλώνουμε ένα-ένα τα μισά από τα φύλλα κρούστας τα οποία έχουμε βουτυρώσει. Απλώνουμε από πάνω το μείγμα σοκολάτας και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει και τα κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C για 1 ώρα. Στη μισή ώρα του ψησίματος, τοποθετούμε από ένα φύλλο δάφνης πάνω σε κάθε κομμάτι. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Σιρόπι:

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χαρουπόμελο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και όπως είναι ζεστό σιροπιάζουμε τον μπακλαβά.

Αρχή της σελίδας