Μπακλαβάς με καρύδια ρολό

Συστατικά

  • 3/4 του κιλού φύλλο κρούστας
  • 1/2 κιλό καρύδια τριμμένα
  • 8 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας κανέλα
  • βούτυρο για τα φύλλα, λιωμένο

Για το σιρόπι:

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1/2 κιλό νερό
  • 1 κομμάτι κανέλα
  • 1 κουταλάκι χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με την ζάχαρη και την κανέλα. Παίρνουμε δύο-δύο φύλλα μπακλαβά, τα στρώνουμε επάνω σε μάρμαρο και τα βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με καρύδια. Τοποθετούμε άλλα δύο φύλλα, τα βουτυρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με καρύδια. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα. Διπλώνουμε από τη μία πλευρά τα φύλλα προσεχτικά, ώστε να σχηματιστεί ένα χοντρό ρολό. Τα κόβουμε με ένα μυτερό μαχαίρι σε κομμάτια μήκους 4 δαχτύλων, σε κάθε κομμάτι μπήγουμε από ένα γαρίφαλο και τα τοποθετούμε σε ταψί με το κομμένο μέρος προς τα κάτω να φαίνονται τα καρύδια. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα. Περιχύνουμε τα κομμάτια στο ταψί με βούτυρο και τα ψηνουμε, στην αρχή σε θερμοκρασία 200° C για 1-1/2, μετά στους 150° C για μισή ώρα πάλι, έπειτα στους 100° C για μισή ώρα και τέλος στους 200° για να ροδίσουν.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.

Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, τον αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε το σιρόπι καυτό προσεχτικά επάνω στο μπακλαβά.

Αρχή της σελίδας