Μπακλαβάς με αμύγδαλα

Συστατικά

  • 3/4 του κιλού φύλλο κρούστας
  • 1/2 κιλό αμυγδαλόψιχα
  • 300 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι κανέλα

Για το σιρόπι:

  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 660 γρ. νερό
  • 180 γρ. μέλι
  • 1 κομμάτι κανέλα
  • 5-6 γαρίφαλα

Εκτέλεση

Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα, τα τρίβουμε και τα ανακατεύουμε με την ζάχαρη και την κανέλα. Παίρνουμε ένα μέτριο ταψί, το βουτυρώνουμε και στρώνουμε 4 φύλλα κρούστας, αλείφοντάς τα ένα-ένα με βούτυρο. Στρώνουμε άλλο ένα φύλλο χωρίς να το αλείψουμε και το πασπαλίζουμε με αμύγδαλα. Στρώνουμε ακόμα ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε με αμύγδαλα. Πάνω σε αυτό βάζουμε άλλο ένα φύλλο, χωρίς να το βουτυρώσουμε και συνεχίζουμε με αυτή τη σειρά μέχρι να μας απομείνουν 5 φύλλα. Στρώνουμε τα 5 αυτά φύλλα αλείφοντάς τα με βούτυρο, το ένα επάνω στο άλλο και κόβουμε γύρω-γύρω τα φύλλα που εξέχουν. Χαράζουμε τον μπακλαβά με ένα μυτερό μαχαίρι με προσοχή, το μαχαίρι δεν κάνει να φτάνει μέχρι κάτω. Ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε σιγανό φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5 λεπτά.

Διατηρούμε το σιρόπι καυτό και μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από το φούρνο, τον αφήνουμε πρώτα να κρυώσει και τον περιχύνουμε μετά με το καυτό σιρόπι. Στην συνέχεια τον χαράζουμε μέχρι κάτω.

Αρχή της σελίδας