Καρυδόπιτα

Προέλευση: Μακεδονία

Συστατικά

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα αλεσμένη
  • 3/4 φλιτζανιού γάλα
  • 3/4 φλιτζανιού βούτυρο
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 1 κουταλιά γαρίφαλα
  • 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 αυγά, τους κρόκους
  • 2 κουταλάκια κονιάκ
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:

  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 λεμόνι, το χυμό

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι, την καρυδόψιχα, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Χτυπάμε σε μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει, προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους των αυγών και χτυπάμε για 10 λεπτά ακόμη. Στη συνέχεια συμπληρώνουμε το μείγμα του αλευριού με το μπέικιν πάουντερ διαλυμένο στο κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε τα καρύδια και αδειάζουμε από πάνω το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά στους 180οC.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν ψηθεί και κρυώσει το γλυκό, το αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και το πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.

Αρχή της σελίδας