Καρυδόπιτα με σιρόπι

Συστατικά

  • 110 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • αλεύρι
  • 350 γρ. καρυδόψιχα
  • 300 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • λίγο κονιάκ
  • 4 αυγά
  • 1,5 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή κανέλα

Για το σιρόπι:

  • 440 γρ. νερό
  • 440 γρ. ζάχαρη
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 κομμάτι κανέλα

Εκτέλεση

Τρίβουμε την καρυδόψιχα και την ανακατεύουμε με λίγη ζάχαρη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν. Χτυπάμε καλά το βούτυρο ή την μαργαρίνη μέχρι να ασπρίσει τελείως. Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη και ρίχνουμε το κονιάκ. Έπειτα, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε στο βούτυρο, τους κρόκους, τα καρύδια, την κανέλα και μετά λίγο-λίγο την φρυγανιά εναλλάξ με την μαρέγκα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Βουτυρώνουμε μία φόρμα, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη και αλεύρι και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά.

Βγάζουμε την καρυδόπιτα από το φούρνο και την περιχύνουμε με το σιρόπι καυτό.

Αρχή της σελίδας