Κανταϊφι

Προέλευση: Μακεδονία

Συστατικά

  • 1 1/2 κιλό κανταΐφι ωμό
  • 2 φλιτζάνια καρυδόψιχα
  • 2 φλιτζάνια βούτυρο
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι γαρίφαλο

Για το σιρόπι:

  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 6 ποτήρια νερό
  • φλούδα λεμονιού
  • λίγα γαρίφαλα
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Χτυπάμε την καρυδόψιχα στο γουδί, τη βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε την ζάχαρη καθώς και όλα τα αρωματικά. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ακουμπάμε το φύλλο κανταΐφι επάνω στο τραπέζι και παίρνουμε λίγο-λίγο, όσο χρειάζεται για ένα κομμάτι, το ξαίνουμε και βάζουμε σε κάθε κομμάτι λίγη γέμιση από τη μια άκρη ως την άλλη. Το τυλίγουμε, ώστε να πάρει κυλινδρικό σχήμα προσπαθώντας οι άκρες του κανταϊφιού να μπαίνουν μέσα στο κυλινδρικό κομμάτι. Σε ταψί τοποθετούμε στη σειρά το ένα κομμάτι δίπλα στο άλλο. Αφού τελειώσουμε, λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και με ένα κουτάλι περιχύνουμε προσεχτικά όλα τα κομμάτια. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο να ψηθεί 40-45 λεπτά, προσέχοντας να μην καεί από πάνω.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό και όλα τα αρωματικά.

Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, το περιχύνουμε με το σιρόπι και το σκεπάζουμε για 15-20 λεπτά.

Αφαιρούμε το σκέπασμα και το αφήνουμε να κρυώσει. (Μπορούμε να ρίξουμε το σιρόπι καυτό, αφού όμως κρυώσει το κανταΐφι ή να ρίξουμε κρύο το σιρόπι σε ζεστό κανταΐφι.)

Αρχή της σελίδας