Κανταϊφι Γιαννιώτικο

Συστατικά

  • 360 γρ. αμυγδαλόψιχα
  • 220 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1/2 κιλό φύλλο κανταΐφι
  • 12 φύλλα κρούστας

Για το σιρόπι:

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 660 γρ. νερό
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα, τα τρίβουμε και τα ανακατεύουμε με την ζάχαρη και την κανέλα. Βουτυρώνουμε ενα μέτριο ταψί και στρώνουμε 6-7 φύλλα κρούστας, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο ή μαργαρίνη. Μοιράζουμε το φύλλο κανταΐφι στα δύο και στρώνουμε το μισό πάνω στα φύλλα κρούστας, ανοίγοντάς το λίγο με τα δάχτυλα. Ραντίζουμε με βούτυρο και απλώνουμε στην επιφάνειά του την αμυγδαλόψιχα. Στρώνουμε άλλο μισό φύλλο κανταΐφι, ραντίζοντάς το με βούτυρο. Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα κρούστας που εξέχουν, τα βουτυρώνουμε και τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, αλείφοντάς τα με βούτυρο ένα-ένα. Χαράζουμε με ένα μυτερό μαχαίρι τα φύλλα, τα ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα. 

Για το σιρόπι:

Βράζουμε το νερό, την ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και μόλις βγάλουμε το κανταΐφι από το φούρνο, το περιχύνουμε όπως είναι ζεστό με το καυτό σιρόπι.

Αρχή της σελίδας