Ισλί

Προέλευση: ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Συστατικά

  • 800 γρ. βούτυρο
  • 1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος
  • 650 γρ. γάλα χλιαρό
  • 1 κουταλάκι αμμωνία
  • 2 κρόκους αυγών
  • 2 κιλά αλεύρι
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 ποτήρι ζάχαρη

Για τη παρασκευή της γέμισης:

  • 1/2 κιλό καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1 φλιτζανάκι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη

Για τη παρασκευή του σιροπιού:

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 1/2 ποτήρια νερό
  • λίγο χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά γλυκόζη

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να φουσκώσει. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους, προσθέτουμε την αμμωνία διαλυμένη στο γάλα, το μπέικιν και τέλος, σταδιακά το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

Για τη παρασκευή της γέμισης:

Ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε στρόγγυλα μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού. Τα πατάμε στη μέση και ρίχνουμε ένα κουταλάκι από τη γέμιση. Τα κλείνουμε προσεκτικά με τη ζύμη και τα βάζουμε σε ταψί. Τα πιέζουμε ελαφρά από πάνω με ένα πιρούνι, δίνοντάς τους ακαθόριστο σχήμα. Τα ψήνουμε στους 180°C για 30 λεπτά περίπου.  

Για τη παρασκευή του σιροπιού:

Διαλύουμε τη ζάχαρη και τη γλυκόζη, με το νερό και τα βράζουμε μαζί με το χυμό λεμονιού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βουτάμε τα ισλί για λίγο, μέχρι να τραβήξουν το σιρόπι. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε.

Αρχή της σελίδας