Γαλακτομπούρεκο

Προέλευση: Κρήτη

Συστατικά

Για τη κρέμα:

  • 2 λίτρα γάλα ζεστό
  • 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
  • 1 ποτήρι του νερού σιμιγδάλι ψιλό
  • ξύσμα από 3 λεμόνια
  • 3 αυγά
  • 1/2 κιλό φύλλα λεπτά
  • βούτυρο για το άλλειμα

Για το σιρόπι:

  • 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
  • 1 1/2 ποτήρι του νερού νερό
  • 1 κουταλιά γεμάτη μέλι
  • 1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ

Εκτέλεση

Για το σιρόπι:

Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό, προσθέτουμε το μέλι, το κονιάκ και αφήνουμε να δέσει.

Για την κρέμα:

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε και τοποθετούμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα μαζί με το ξύσμα και το σιμιγδάλι. Βράζουμε απαλά μέχρι να πήξει η κρέμα, αλλά να μη γίνει πάρα πολύ πηχτή, γιατί κρυώνοντας θα πήξει περισσότερο. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε το ταψάκι. Βάζουμε τα μισά φύλλα από κάτω, βουτυρώνοντας τα ένα-ένα. Αφήνουμε τα φύλλα να περισσεύουν από τα πλάγια του ταψιού για να τα γυρίσουμε μετά και να κλείσουμε μέσα την κρέμα. Ρίχνουμε την κρέμα, την απλώνουμε ομοιόμορφα παντού και στρώνουμε τα φύλλα που έμειναν από πάνω, πάντα βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Πριν βάλουμε το τελευταίο φύλλο, γυρίζουμε αυτά που περισσεύουν γύρω-γύρω στο ταψί και τα φέρνουμε προς το κέντρο. Βουτυρώνουμε καλά. Τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο από πάνω και ραντίζουμε με αρκετό νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα. Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, το περιχύνουμε με το σιρόπι, το σκεπάουμε και αφήνουμε να το απορροφήσει και να γίνει χλιαρό.

Αρχή της σελίδας