Φοινίκια

Προέλευση: Μακεδονία

Συστατικά

Για τη ζύμη:

  • 1 ποτήρι βούτυρο
  • 2 ποτήρια σπορέλαιο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σόδα
  • 1 ποτήρι σταχτόνερο*
  • αλεύρι, όσο πάρει

Για τη γέμιση:

  • 2 φλιτζάνια καρυδια χοντροκομμένα
  • κανέλα
  • λίγη ζάχαρη

*ανακατεύουμε 1 ποτήρι νερό με 2 κουταλάκια στάχτη κοσκινισμένη, καθαρή από ξύλα

Για το σιρόπι:

  • ζάχαρη
  • νερό
  • ξινό

Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της ζύμης προσθέτοντας στο αλεύρι τη σόδα. Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

Για τη γέμιση:

Ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα και τη ζάχαρη. Φτιάχνουμε με τη ζύμη μπαλίτσες, τις ανοίγουμε, τις γεμίζουμε με 1 κουταλιά γέμιση και τις κλείνουμε καλά. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Δίνουμε στα φοινίκια σχήμα ωοειδές και με πιρούνι ή ειδική σφραγίδα δημιουργούμε σχέδιο στην πάνω επιφάνειά τους. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Για το σιρόπι:

Σε κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το ξινό μέχρι να δέσει. Μόλις τα φοινίκια κρυώσουν, τα περιχύνουμε με το σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με χοντρή ζάχαρη.

Αρχή της σελίδας