Κρασί

Προέλευση: Ρόδος

Συστατικά

Εκτέλεση

Μαζεύουμε τα κρασοστάφυλα στον τρύγο και τα καθαρίζουμε από την αγουρίδα και από τα σάπια, αν έχει. Τα απλώνουμε στον ήλιο. Αν θέλουμε τα κρασί να γίνει μπρούσκο, τα αφήνουμε 4-5 ημέρες. Αν θέλουμε να γίνει γλυκό, τα αφήνουμε 9-11 ημέρες. 'Οταν είναι έτοιμα, τα πηγαίνουμε στο πατητήρι, τα πατάμε με τα πόδια και μαζεύουμε το μούστο. 'Οσο σταφύλι μείνει στο πατητήρι, το βάζουμε στο μάγκανο για να πιεσθεί καλά και να βγει όλος ο χυμός του σταφυλιού. Μαζεύουμε όλο το μούστο από το πατητήρι και το μάγκανο και τον σουρώνουμε. Βράζουμε σε ένα δοχείο νερό, που μέσα έχουμε ρίξει θυμάρι και πευκοβελόνες. Με το νερό αυτό που μοσχομυρίζει, πλένουμε τα βαρέλια. Μετά το πλύσιμο ρίχνουμε στο βαρέλι από το ίδιο νερό να μείνει 1 ώρα περίπου για να μυρίσει. Αδειάζουμε και ρίχνουμε μέσα το μούστο. Τον άφήνουμε 10-15 ημέρες για να βράσει με ανοιχτό το βαρέλι, μόνο που πάνω βάζουμε κλαδιά άθρούμπας, για να μην πέσει τίποτε μέσα. 'Οταν περάσουν οι ημέρες και σταματήσει ο βρασμός, σκεπάζουμε το βαρέλι με το καπάκι του. Το ασπρίζουμε με λίγη στάχτη και ασβέστη για να σφραγιστεί. Το αφήνουμε 40 ημέρες και το κρασί είναι έτοιμο.

Μπορούμε να βάλουμε τον μούστο σε νταμιτζάνες, αντί σε βαρέλια.

Αρχή της σελίδας