Παστέλι σε λεμονόφυλλα

Προέλευση: Τήνος

Συστατικά

  • Για 120 κομμάτια
  • 500 γρ. μέλι Τήνου
  • 500 γρ. σουσάμι καθαρισμένο
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα λεμονιού
  • φύλλα λεμονιάς πλυμένα και στεγνωμένα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το μέλι να λιώσουν. Κατόπιν προσθέτουμε το σουσάμι και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου ένα τέταρτο της ώρας. Παίρνουμε μια κουταλιά από το μίγμα και τη ρίχνουμε σε ένα ποτήρι με κρύο νερό. Αν η μάζα που θα δημιουργηθεί είναι σφιχτη, σημαίνει ότι το μίγμα είναι έτοιμο, οπότε το κατεβάζουμε από τη φωτιά.Βρέχουμε μια ξύλινη επιφάνεια και στρώνουμε το παστέλι με τα χέρια ή με ξύλινο κύλινδρο, προσέχοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος. Κόβουμε σε κομμάτια και τα τοποθετούμε πάνω στα φύλλα της λεμονιάς.

Το παστέλι σε λεμονόφυλλα είναι από τα πιο συνηθισμένα γλυκά των γάμων, «για να είναι η ζωή των νεονύμφων γλυκιά σαν το μέλι». Διατηρείται στο ψυγείο.

Αρχή της σελίδας