Σκαλτσούνια

Συστατικά

  • 110 γρ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη
  • 100 γρ. νερό
  • 100 γρ. ούζο
  • 60 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • αλεύρι όσο πάρει ή ζύμη
  • 350 γρ. μέλι
  • 200 γρ. καρύδια τριμμένα
  • 1 κουταλιά σούπας κοφτή κανελογαρίφαλα
  • φλούδα από 1 μανταρίνι ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Χτυπάμε πολύ καλά το βούτυρο ή την μαργαρίνη μέχρι να ασπρίσει τελείως και ρίχνουμε το νερό λίγο- λίγο, συνεχίζοντας να χτυπάμε. Διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και την προσθέτουμε. Ρίχνουμε το ούζο, λίγο-λίγο το αλεύρι, δουλεύοντας το μείγμα συνέχεια. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή, για να ανοίγεται εύκολα φύλλο.  Βάζουμε σε μία κατσαρόλα μικρή το μέλι, τα καρύδια, τα κανελογαρίφαλα, την φλούδα μανταρίνι και αφήνουμε το μείγμα να πήξει, ανακατεύοντας συνέχεια. Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκ. και κόβουμε το φύλλο με ένα κουπ-πατ σε στρογγυλούς δίσκους. Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε πιέζοντας τις άκρες και αλείφουμε, εάν χρειαστεί με λίγο νερό.Τοποθετούμε τα σκαλτσούνια σε ένα βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι ζεστά, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Αρχή της σελίδας