Κουλούρες Λαμπριάτικες

Συστατικά

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 4 αυγά
  • 320 γρ. ζάχαρη
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 230 γρ. γάλα χλιαρό
  • 50-60 γρ. μαγιά μπύρας
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό
  • λίγο αλάτι
  • μαχλέπι τριμμένο
  • λίγα αμύγδαλα καθαρισμένα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι οε μια λεκάνη και του κάνουμε στη μέση μια λακκουβίτσα. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη, το αλάτι και το γάλα. Διαλύουμε την μαγιά σετονερό και την ρίχνουμε στο αλεύρι. Προσθέτουμε τα αυγά με το γάλα, το μαχλέπι και ζυμώνουμε μέχρι που η ζύμη να κολλάει οτα χέρια μας. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε χλιαρό σιγά-σιγά στη ζύμη. Αμέσως θα δούμε ότι τα χέρια μας ξεκολλάνε και η ζύμη γίνεται λεία και συμπαγής. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 5-6 ώρες σε ζεστό χώρο να φουσκώσει. Την ξαναζυμώνουμε και την πλάθουμε σε κοτσίδες. Στρώνουμε ένα ή περισσότερα ταψιά με αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε επάνω τις κουλούρες και το σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες και κουβέρτα. Το αφήνουμε σε ζεστό χώρο για όσο διάστημα χρειάζεται για να φουσκώσουν. Για να δούμε αν οι κουλούρες είναι έτοιμες τις πιέζουμε σε ένα σημείο ελαφρά με το δάκτυλο μας και αν το σημείο που πιέσαμε ξανανέβει μόνο του τότε είναι έτοιμες. Χτυπάμε ένα αυγό με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τις κουλούρες. Τις γαρνίρουμε με ασπρισμένα αμύγδαλα κομμένα στη μέση και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου.

Αρχή της σελίδας