Χιονοστοιβάδα με δυο σοκολάτες

Συστατικά

  • 340 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ή κουβερτούρα πολυτελείας, σε μικρά κομμάτια
  • 1 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 1 1/4 φλιτζανιού ανάλατο βούτυρο, σε μικρά κομμάτια
  • 8 αυγά
  • 1/4 φλιτζανιού λικέρ πορτοκαλιού ή μπράντι
  • κακάο σκόνη, για πασπάλισμα

Για την παρασκευή της κρέμας:

  • 200 γρ. λευκή σοκολάτα, σε μικρά κομμάτια
  • 2 φλιτζάνια πηχτή κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά λικέρ πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Καλύπτουμε προσεχτικά με αλουμινόχαρτο, ισιώνοντάς το στις πλευρές, ένα πυρίμαχο μπολ χωρητικότητος 8 φλιτζανιών. Λιώνουμε την σοκολάτα σε πυρίμαχο μπολ πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει η σοκολάτα και να διαλυθεί η ζάχαρη. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ενα μπολ, ρίχνουμε το βούτυρο και τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας καλά με το μίξερ χειρός, έπειτα από κάθε προσθήκη. Προσθέτουμε το λικέρ ή το μπράντι, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα στο στρωμένο με αλουμινόχαρτο μπολ. Χτυπάμε τις πλευρές του μπολ ελαφρά για να βγάλουμε τον αέρα και ψήνουμς για 1-1/2  ώρα μέχρι η επιφάνεια του γλυκού να φουσκώσει και να ανοίξει, αλλά να παραμένει σταθερή όταν πιέζουμε. Το κέντρο θα είναι μαλακό, αλλά θα πήζει αργά καθώς θα κρυώνει. Αφήνουμε το μπολ σε μια σχάρα να κρυώσει και να ξεφουσκώσει. Σκεπάζουμε την επιφάνεια του γλυκού με ένα πιάτο φαγητού, για να είναι επίπεδη η επιφάνεια όταν το βγάλουμε από την φόρμα, το τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο 1 νύχτα. Για να το αφαιρέσουμε από την φόρμα, το ξετυλίγουμε από το αλουμινόχαρτο, βγάζουμε το πιάτο, τοποθετούμε μια πιατέλα πάνω στο γλυκό και αναποδογυρίζουμε την φόρμα. Αφαιρούμε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο που καλύπτει το μπολ και το σκεπάζουμε μέχρι να το γαρνίρουμε.

Για την κρέμα:

Ψιλοκόβουμε σε πολυμηχανή κουζίνας την λευκή σοκολάτα. Ζεσταίνουμε 1/2 φλιτζάνι από την κρέμα γάλακτος σε μικρή κατσαρόλα, σε σιγανή φωτιά. Βάζουμε σε λειτουργία την πολυμηχανή και ρίχνουμε στο δοχείο της την ζεστή κρέμα, αφήνοντάς τη να δουλεύει, ώσπου να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε άλλο μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Χτυπάμε σε άλλο μπολ με το μίξερ την υπόλοιπη κρέμα ώσπου να πήξει, προσθέτουμε το λικέρ και χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα ή μέχρι η κρέμα να διατηρεί το σχήμα της. Ρίχνουμε 1 κουταλιά από την κρέμα στο μείγμα σοκολάτας και, ανακατεύοντας, προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα ώσπου να αφρατέψει.

Την τοποθετούμε σε κορνέ με στόμιο σε σχήμα αστεριού και βγάζουμε ροζέτες πάνω στην επιφάνεια του γλυκού. Πασπαλίζουμε ελαφρά με κακάο.


Αρχή της σελίδας