Μους με γλυκάνισο μαρμελάδα ελιάς και κραμπλ

Συστατικά

Για το κραμπλ (τρίμμα) αμυγδάλου:

  • 50 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • 40 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 50 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη (τριμμένο στο μπλέντερ)

Για τη μους:

  • 1 κιλό κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 170 γρ. ιταλική μαρέγκα
  • 4 φύλλα ζελατίνας (20 γρ.)
  • μισό κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
  • 100 γρ. μαρμελάδα ελιάς

Για τα ψημένα φύλλα:

  • 2 φύλλα κρούστας
  • μαρμελάδα ελιάς
  • λίγο βούτυρο

 

Εκτέλεση

Για το κραμπλ:

Ανακατεύουμε το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ώστε να σχηματιστεί ένα αμμώδες μείγμα. Το διατηρούμε για 1 ώρα σε δροσερό μέρος. Προθερμένουμε το φούρνο στους 150°C. Θρυμματίζουμε το μείγμα του κραμπλ πάνω σε μια λαμαρίνα ζαχαροπλαστικής και το ψήνουμε για 20 λεπτά στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα.

Για την μους:

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το γλυκάνισο και τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις η κρέμα αρχίσει να φουσκώνει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνας που προηγουμένως τα έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό. Ανακατεύουμε συχνά και μόλις η κρέμα αρχίσει να πήζει, τη ρίχνουμε σιγά-σιγά στην ιταλική μαρέγκα ανακατεύοντας. Σε μικρά ποτήρια βάζουμε λίγο από το κραμπλ, στο κάτω μέρος. Προσθέτουμε ένα μέρος από την κρέμα και τοποθετούμε για λίγη ώρα στο ψυγείο. Αφού παγώσει, βάζουμε στο κέντρο μισή κουταλιά από τη μαρμελάδα ελιάς και την καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Τα διατηρούμε στο ψυγείο και σερβίρουμε με τα ψημένα φύλλα.

Για τα ψημένα φύλλα:


Απλώνουμε στο ένα φύλλο τη μαρμελάδα την οποία έχουμε ανακατέψει με μια κουταλιά της σούπας νερό. Αλείφουμε το άλλο φύλλο με λιωμένο βούτυρο και καλύπτουμε το πρώτο φύλλο με τη μαρμελάδα. Κόβουμε με ένα μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια, τα τοποθετούμε σε μία αντικολλητική κόλλα, ψήνουμε για λίγα λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C έως ότου ροδίσουν.

Συμβουλές

Το γλυκό αυτό είναι καλύτερα να καταναλώνεται την ίδια ημέρα.

Αρχή της σελίδας