Ασουρές

Προέλευση: Θεσσαλονίκη

Συστατικά

  • 1/2 κιλό σιτάρι
  • 1/2 κοφτό κουταλάκι αλάτι
  • 4 κουταλιές ρύζι γλασέ
  • 100 γρ. σταφίδες ξανθές
  • νισέστε
  • ζάχαρη

Για απο πάνω:

  • κανέλα
  • σουσάμι ψημένο
  • καρύδια ή αμύγδαλα
  • ρόδι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε καλά το σιτάρι και το βάζουμε να μουλιάσει σε νερό αρκετές ώρες.
  2. Βράζουμε το σιτάρι  με το αλάτι, μέχρι να μαλακώσει εντελώς.
  3. Αν χρειστεί στη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε βραστό νερό. 
  4. Σουρώνουμε το σιτάρι, μετράμε το ζουμί του και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  5. Ρίχνουμε το ρύζι και 1 φλιτζάνι μόνο από το βρασμένο σιτάρι και το βράζουμε ώσπου το ρύζι να διαλυθεί τελείως.  
  6. Όταν το ρύζι είναι τελείως βρασμένο, προσθέτουμε τις σταφίδες, την ζάχαρη και βράζουμς για λίγο ανακατεύοντας διαρκώς. 
  7. Δοκιμάζουμε αν είναι γλυκό σύμφωνα με το γούστο μας και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη. 
  8. Διαλύουμε τον νισεστέ σε λίγο κρύο νερό και τον προσθέτουμε στο μείγμα ενώ ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κάνει σβόλους η κρέμα. 
  9. Όταν πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και μοιράζουμε τον ασουρέ σε μπολ ή ποτήρια με ψηλό πόδι. 
  10. Όταν κρυώσει, πασπαλίζουμε με κανέλα, ψημένο σουσάμι, κοπανισμένα καρύδια και μερικούς κόκκους ροδιού.


Ο Ασουρές είναι ένα πολίτικο γλυκό που έφτιαχναν οι γυναίκες της παραμονή της Πρωτοχρονιάς.Ο Ασουρές ήταν το Δώρο της Παναγιάς όταν γέννησε το θείο βρέφος. Η προετοιμασία του άρχιζε μια βδομάδα πριν. Οι γυναίκες έπρεπε να πάνε στην εκκλησία " να καθαριστούν" , να μην έρθουν σε επαφή με τους άντρες τους και την παραμονή των Χριστουγέννων να κάνουν Ασουρέ.

Αρχή της σελίδας