Κυδώνι στριφτό

Προέλευση: Λευκάδα

Συστατικά

  • κυδώνια
  • ζάχαρη
  • 1-2 φύλλα αρμπαρίζα
  • νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε, σκουπίζουμε τα κυδώνια, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες σχετικά λεπτές. Μαζεύουμε τα φλούδια και τα εσωτερικά κομμάτια με τα κουκούτσια και τα τοποθετούμε  σε ενα κατσαρολάκι. Τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε αρκετή ώρα, γιατί αυτά έχουν την περισσότερη πηκτίνη. Βάζουμε τα καθαρισμένα κυδώνια σε μια κατσαρόλα, σουρώνουμε εκεί το ζουμί που έμεινε από το βράσιμο των κουκουτσιών και συμπληρώνουμε όσο νερό χρειάζεται για να σκεπαστούν τα φρούτα. Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς και μόλις κρυώσουν ελαφρά, τα αδειάζουμε σε σακούλα πάνινη και τα αφήνουμε να στραγγίσουν μέσα σε μια λεκανίτσα όλο το ζουμί τους. Δεν πιέζουμε τηνσακούλα για να μη βγει ψίχα. Όταν έχει στραγγίσει τελείως, ανοίγουμε τη σακούλα, ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και περιμένουμε να στραγγίσει πάλι. Μετράμε το ζουμί και βάζουμε για κάθε ποτήρι από αυτό 1 1/2 ποτήρι νερό και 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη. Τα βράζουμε μαζί με την αρμπαρόριζα, που την έχουμε ξεπλύνει, μέχρι να μείνει το μισό. Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και σερβίρουμε το γλυκό σε ζεματισμένες στεγνές γυάλες όσο είναι ακόμα καυτό. Το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να το κουνήσουμε.

Συμβουλές

Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε ασπρισμένα αμύγδαλα, στεγνωμένα στον φούρνο.

Αρχή της σελίδας