Κυδώνι μπελτέ

Συστατικά

  • 1,250 κιλό κυδώνια
  • 2,5 λίτρα νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι χυμός λεμονιού
  • 2 δόσεις βανίλια άρωμα

Εκτέλεση

Σκουπίζουμε τα κυδώνια καλά να φύγει το χνούδι τους, τα πλένουμε και τα κόβουμε στα 4. Αφαιρούμε τη φλούδα και τους σπόρους και κόβουμε κάθε τέταρτο σε 2-3 φέτες. Τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό. Μαζεύουμε τις φλούδες και τους σπόρους, τα δένουμε μέσα σε ένα τουλπάνι και το ρίχνουμε στο νερό. Βράζουμε τα κυδώνια αρκετή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάμε το περιεχόμενο από τρυπητό, που έχουμε τοποθετήσει μέσα σε άλλη κατσαρόλα. Αφού στραγγίσουν καλά, πιέζουμε ελαφρά το τουλπάνι και πετάμε τα κουκούτσια και τις φλούδες. Βάζουμε το κυδώνι στην άκρη και περνάμε όλο το ζουμί που βράσαμε τα κυδώνια από λεπτή σήτα για να στραγγίσει σιγά-σιγά. Βράζουμε το υγρό που θα μαζέψουμε μέχρι να μείνει περίπου 3/4 του κιλού υγρό. Προσσθέτουμε την ζάχαρη, ανακατεύουμε ώσπου να διαλυθεί και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να δέσει. Δοκιμάζουμε εάν έδεσε, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, την βανίλια και αφού πάρουν 2-3 βράσεις, αδειάζουμε σε βάζα με πλατύ στόμιο και αφήνουμε να κρυώσει.

Αρχή της σελίδας