Καϊσοπελτές

Προέλευση: Ρόδος

Συστατικά

Εκτέλεση

Παίρνουμε τα φλούδια από τα καίσια, που φτιάξαμε το γλυκό και προσθέτουμε μερικά ολόκληρα αγουρωπά, αφού βγάλουμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό, ίσα που να τα σκεπάζει και τα βράζουμε μέχρι να λιώσουν. Τα σουρώνουμε σε ενα τρυπητό και περνάμε τον χυμό από διπλό τουλουπάνι. Τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε την ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού σε αναλογία 1 λεμόνι σε 4 φλυτζάνια ζάχαρη και μια αρμπαρόρριζα για άρωμα. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά, άνακατεύοντας κάθε τόσο, ώσπου να δέσει καλά. Στο διάστημα αυτό ξαφρίζουμε δυό-τρεις φορές. Για να δοκιμάσουμε αν έδεσε, βάζουμε μια κουταλιά από τον πελτέ σε ένα πιατάκι, τον αφήνουμε να κρυώσει και με ενα κουτάλι τον κόβουμε. Αν στέκεται σαν ζελέ, είναι έτοιμος. Βγάζουμε την αρμπαρόριζα και τον τοποθετούμε ζεστό, αλλά όχι καυτό, σε γυάλινα δοχεία. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σκεπάζουμε.

Αρχή της σελίδας