Γλυκό συκαλάκι

Προέλευση: Γρεβενά

Συστατικά

  • 60 συκαλάκια άγουρα
  • 6 ποτηρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 3-4 φύλλα αρμπαρόριζα
  • 2 κουταλίες χυμό λεμονιού
  • 1 κομμάτι γαλαζόπετρα μεγάλο όσο ένα ρεβύθι

Εκτέλεση

Κόβετε με ψαλίδι το κοτσανάκι κάθε σύκουκαι κάνετε στη βάση του μια τρύπα με καρφί, για να περάσει μέσα το σιρόπι.

Βάζετε σε μεγάλη κατσαρόλα μπόλικο νερό και τη γαλαζόπετρα να βράσει και ρίχνετε τα συ-καλάκια. Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν κάπως.

Τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε κρύο νερό, να μείνουν 24 ώρες. Αλλάζετε το νερό τέσσερις πέντε φορές, μετά τα βγάζετε και τα τοποθετείτε όρθια πάνω σε πετσέτα για να στραγγίσουν.

Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και την αρμπαρόριζα να δέσει και ρίχνετε στο σιρόπι τα συκαλάκια. Βράζετε να δέσει και την επόμενη μέρα ξαναβράζετε και προσθέτετε το χυμό λεμονιού.

Αρχή της σελίδας